View

Vind 17 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Wenen

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd naar Wenen gaat, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Oostenrijkers feest en wanneer zijn de winkels geopend? Ga voorbereid op stedentrip naar Wenen met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Net als in Nederland is het algemene alarmnummer 112. Je wordt doorverbonden met een centrale aan wie je aangeeft of je de politie, brandweer of ambulance nodig hebt.

Feestdagenomhoog

Nieuwjaarsdag

Driekoningen

2e Paasdag

St. Florian

Hemelvaartsdag     

Pinksteren

Corpus Christi

Maria-Hemelvaart

Nationale Feestdag

Allerheiligen

Maria Ontvangenis

Kerst

St. Stephens dag

Klimaatomhoog

Door het berglandschap kent Oostenrijk twee klimaten. In het noorden en westen is het kouder en valt er meer regen dan in het oosten, waar Wenen ligt. In het oosten heerst een landklimaat. 's Winters liggen de temperaturen rond het vriespunt, met uitschieters naar -20ºC.  In de zomer zakt het kwik vrijwel niet onder de twintig graden, soms kan het dan in Wenen zelfs erg zomers worden met dagen van 35ºC. De beste reistijd voor Oostenrijk is de lente, het begin van de zomer en de herfst.

Openingstijdenomhoog

De winkels zijn over het algemeen geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 18:30 uur en op zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur. Veel van de winkels zijn op donderdagavond tot 21:00 uur geopend en tot 18:30 op vrijdag.  Op zon- en feestdagen kun je je slag slaan bij de souvenierwinkels op Süd- en Westbahnhof en op het vliegveld.

Tijdzoneomhoog

In Oostenrijk is het altijd net zo laat als in Nederland. Ook daar hanteren ze de Centraal Europese Tijd: GMT+1. Net als bij ons gaat de klok 's zomers een uur vooruit (GMT+2).

Valutaomhoog

De Euro is het wettige betaalmiddel in Oostenrijk. Geld opnemen kan gewoon bij de geldautomaten met behulp van je pinpas. De openingstijden van de banken verschillen vaak per filiaal, maar veelal zijn de banken open op werkdagen van 09:00-16:00 uur.

Vervoer

Auto

Per auto

Naar Wenen reizen per auto is goed te doen. Vanaf Utrecht is het een afstand van ongeveer 1100 kilometer, zo'n 11 uur rijden.

Er zijn in feite twee standaardroutes: via Keulen, Frankfurt, Nürnberg, München en Salzburg óf via Keulen Frankfurt, Würzburg, Nürnberg en Passau. Beide routes komen uit op de A1 Salzburg-Wenen. Op de Oostenrijkse snelwegen geldt een maximumsnelheid van 130 km/u, op rijkswegen 100 km/u, op autowegen 80 km/u en binnen de bebouwde kom 50 km/u.

Voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, B180, S1 & B302) heb je een Autobahnvignet nodig. Dit vignet is in Nederland te verkrijgen bij de ANWB en in Oostenrijk aan de grens, bij sigarenwinkels en bij tankstations.

In het centrum

In het centrum

In Wenen kun je per metro, bus en tram reizen. De metro is het snelst. Het metronetwerk bestaat uit 5 lijnen. Karlsplatz, in het hart van Wenen, is het belangrijkste metrostation voor reizigers van de lijnen U4, U2 en U1. Deze lijnen komen op dit station bij elkaar.

Naast reizen met de metro wordt reizen per tram aangeraden. Het tramnetwerk van Wenen kent een lengte van maar liefst 235,8 km. De trams zijn zeer schoon en ruim. Er zijn maar liefst 1144 tramhaltes in Wenen. De kans is dus wel erg klein dat er geen tramlijn stopt voor de deur van je accommodatie.

Voor zowel de tram, de bus, als de metro is hetzelfde ticket geldig. Voor een verblijf van meerdere dagen is de Vienna Card aan te raden (inclusief onbeperkt openbaar vervoer), deze is direct al bij te boeken!

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Eenmaal aangekomen op de luchthaven van Wenen, kun je op verschillende manieren naar het centrum van de stad reizen.

De CAT trein brengt je in 16 minuten naar het stadscentrum. De trein vertrekt ieder half uur vanaf 06:05 tot 23:35 uur. Tip: schaf meteen de Vienna Card aan, hiermee krijg je korting op de trein.

Met de Airport Express bus sta je binnen 20 minuten in het stadscentrum. De bus vertrekt ieder half uur vanaf 06:20 uur tot 00:20 uur.

De rit naar het centrum duurt met de Schnellbahn S7 zo'n 32 minuten (korting met de Vienna Card). Vertrek: ieder half uur vanaf 04:00 tot ongeveer 22:00 uur.

Een Airport taxi kost ca. € 45,- enkele reis en er kunnen maximaal 3 personen mee. Tip: boek vooraf al uw taxi!

Vliegtuig

Per vliegtuig

Wenen is goed bereikbaar met het vliegtuig. Vanaf Amsterdam ben je slecht 1 uur en 40 minuten onderweg. De luchthaven van Wenen (Schwechat) ligt op 18 km ten zuidoosten van het stadscentrum.

Wijken

800PX-~2

Hietzing

Deze groene wijk is het meest bekend om Schloss Schonbrunn, genoteerd op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit paleis is gebouwd in de 18e eeuw en was in gebruik als zomerresidentie van de Habsburgers. Het paleis telt maar liefst 1441 kamers waarvan een klein deel geopend is voor publiek. Maak eens een wandeling door de schitterende tuinen achter het Paleis. Deze rijke wijk staat vol met schitterende zomerhuizen in de prachtige Jugendstil en Biedermeier stijl.

Innere Stad

Innere Stad

Het oude centrum, het hart van de stad. Kenmerkend is o.a. de beroemde Stephansdom met het prachtige mozaïeken dak. De Hofburg, het voormalige paleis van de Habsburgers is open voor bezoekers en geeft een goede indruk van de levensstijl van de Habsburgers. Men kan ook een bezoek brengen aan het Sissi museum. In Hofburg treft men ook de wereldberoemde Spaanse hofrijschool en het Lippizaner museum. Geniet ook van de luxe boetieks in de winkelstraat Graben en de Kartnerstrasse, een goede mix van luxe winkels en grote bekende en betaalbare warenhuizen.

Josefstadt Alsergrund

Josefstadt/Alsergrund

Deze 2 prachtige wijken net buiten de drukkere Innere Stadt hebben vooral aantrekkingskracht op de rijkere inwoners. Josefstadt (vernoemd naar de Habsburgse keizer Josef II) is een charmante wijk met lieflijke pleintjes, cafés, monumenten en kerken. Alsergrund is de meer academische wijk, mede door de universiteit en vele ziekenhuizen en klinieken. Door de aanwezigheid van vele studenten heerst een gezellige sfeer in de wijk.

Landstrasse

Landstrasse

De wijk Landstrasse ligt ten zuidoosten van het centrum en is één van de oudste voorsteden van Wenen. Het was ooit een gebied vol wijngaarden en zeer geliefd bij de Weense en andere Europese adel. De invloed van de aristocratie van die tijd is nog goed te zien aan de verschillende paleizen, kerken en monumenten, zoals de Schloss Schwarzenberg en het Konzerthaus. Het mooiste en meestbezochte voorbeeld hiervan is Schloss Belvedere met daaromheen de Belvederegarten. Het paleis bestaat uit het wat simpel aandoende Unteres Belvedere en het prachtige Rococo Oberes Belvedere.

Leopoldstadt

Leopoldstadt

De wijk Leopoldstadt, tegenover de Innere Stadt aan de overkant van de Donau, is niet echt een toeristentrekker en er staan ook niet veel beroemde en aantrekkelijke gebouwen. Maar toch is dit een levendige wijk dankzij de aanwezigheid van één van de beroemdste Europese parken: het Prater. Dit park is maar liefst 5 km groot en er is van alles te doen!

Mariahilf Neubau Spittelberg

Mariahilf/Neubau/Spittelberg

Deze levendige wijken zijn het alternatief voor de drukkere Innere Stadt. Amper veertig jaar geleden viel hier niets te beleven, nu zijn deze wijken omgetoverd tot aantrekkelijke en authentieke wijken. De Naschmarkt is een ware belevenis met vele verse producten als, kaas, groente, fruit en brood. Rondom de Spittelberggasse is een kleine een gezellige markt met veel antiek. Dé winkelstraat van Wenen is de Mariahilferstrasse, deze wijk kenmerkt zich samen met Neubau ook door het spectaculaire nachtleven. Tussen de wijk Mariahilf en Innere Stadt ligt het populaire MuseumsQuartier, één van de grootste complexen ter wereld op het gebied van kunst en cultuur. Kunstliefhebbers kunnen hier hun hart kunnen ophalen en evens genieten van de vele bars en restaurants.